keskiviikko 26. toukokuuta 2010

Karma & Effect suuremmassa syynissä

Lyhyesti, Karma & Effect on minun pieni päähänpistoni, joka kasvoi hetkessä ihan liian suuriin mittoihin, ja nyt hevosia on siellä lähes 200. Niin, mitä enemmän sen parempi, en ole koskaan allekirjoittanut lausetta "Pieni on kaunista". Parhaimmin edustettuna on luonnollisesti ykkösryhmä, mutta paljon löytyy hevosia myös muista ryhmistä - kakkosryhmä on kaikkein heikoimmilla, koska en selkeästi osaa treenata arabeja vaan ne kaikki ovat juosseet liikaa liian huonosti. Tällä hetkellä rotuvalikoima on kaikkein laajimmillaan, ainoa hyväksytty rotu, joka meiltä puuttuu, on ara-appaloosa (ei hätää, sellainenkin hankitaan).

Aloittaessani laukkamaailmassa minulla oli vain kolme xx-laukkaajaa ja yksi akhal-tekke, enkä silti ylikisannut näitä hevosia mahdottomasti. Syynä oli kuitenkin vain se, että silloin laukkoja oli todella vähän ja laukkatalleja muutenkin vähänlaisesti. Nykyään laukkatalleja on entistä enemmän ja uusia syntyy koko ajan, mikä on tietenkin vain hyvä asia. Olen kuitenkin huomannut myös ilmiön, josta en itse niin pidä; sekoitetaan laukka- ja ratsumaailma, eli ylikisataan laukkahevoset ja unohdetaan että tärkeintä ovat prosentit, eivät kisamäärät tai voittosummat. No, tämä meni jo ohi aiheen.

Tällä hetkellä suurin huoleni on muutaman hevosen kilpailutus. Turkmeenitamma, akhal-tekkeori ja angloarabitamma. Näistä angloarabi ja turkmeeni ovat omia kasvattejani ja niillä on hyvät vanhemmat - niiden emät ovat parhaita hevosiani. Kummankin sukuluokitus on G1 ja vanhempien taso on ollut huima - mutta varsat eivät pärjää. Kumpikin näistä juoksee vieläkin maidenissa ja on hienosti onnistunut nappamaan viimeisiä sijoja. Kolmas murheenkryyni on Prestan kasvatti, at-ori, joka ei myöskään pärjää. Hienot vanhemmat, G1-sukuluokitus ja kaikkea, mutta ei niin ei. Ikääkin sillä on jo 5 vuotta.

Muitakin tällaisia pettymyksiä on tullut vastaan: ykkösryhmästä joudun vähän väliä siirtämään hevosia UG-hevosiksi, koska ne eivät voita edes maidenia, enkä viitsi niitä juoksuttaa maidenissa kovin kauan. Tottakai joukossa on myös näitä hyvin pärjänneitä ja todellisia yllättäjiäkin, sitä en kiellä, mutta huomioni kiinnittyy aina noihin "pettymyksiin". Onneksi minulla on niin paljon kilpailutettavia hevosia, etten jaksa kauan surra yhden hevosen perään.

Tänä CAS-vuonna ei kasvatuksen saralla ole paljon hehkutettavaa: Karmaan syntyy vain seitsemän varsaa, joista kolme menee Driftiin ja loput jäävät meille kotiin. Syntyvistä varsoista viisi on englantilaisia täysiverisiä (kaksi sprintteriä, yksi semistayeri, kaksi stayeria) ja kaksi akhal-tekkeä samasta isästä. Ensi vuonna varsoja syntyy huomattavasti enemmän, tänä vuonna en viitsi varsottaa muutamaa uutta siitostammaa ja vanhat pitävät välivuoden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti